آموزش بورس به شما کمک می کند تا قوانین معامله گری را یاد بگیرید و بتوانید سهام شرکت های خصوصی و دولتی را خرید و فروش کنید. بورس یک کلمه فرانسوی است و در فارسی به معنی کیف پول است. اما اکنون کلمه بورس مفهومی فراتر از کیف پول دارد و از مهمترین شاخص های اقتصادی هر کشوری است.
با آموزش بورس می توانید با داشتن یک کامپیوتر و اینترنت در هر زمان و هر کجای دنیا داد و ستد کنید. بورس در ایران به طور عملی از سال ۱۳۴۶ با ورود سهام بانک صنعت و معدن و شرکت نفت پارس، شروع شد. در شروع آموزش بورس، برخی اعتقاد دارند بورس مکانی پرریسک است و از خرید و فروش سهام واهمه دارند. در حالی که هر فردی با آموزش بورس به صورت علمی و با کسب تجربه کافی می تواند به یک معامله گر حرفه ای تبدیل شود.
از قسمت های مهم آموزش بورس می توان یادگیری مفاهیم پایه، نحوه باز کردن حساب معامله گری، آموزش بورس از طریق تحلیل بنیادی (فاندامنتال) و تکنیکال تکنیکال ، روانشناسی بازار و غیره را نام برد. در این مقاله می خواهیم آموزش بورس را به زبانی ساده و روان برای شما توضیح دهیم.
مفاهیم ابتدایی در آموزش بورس
آموزش بورس نیازمند یادگیری مفاهیم ابتدایی و مهم است. شرکت های فعال در بورس به دو دسته تقسیم می شوند:
شرکت های تولیدی
شرکت های سرمایه گذاری
شرکت های تولیدی در بورس
شرکت های تولیدی کالای خاصی را تولید می کنند و جزء گروه صنایع فعال بورس هستند. این شرکت ها در بورس با نام و کد خاص خود، شناخته می شوند.
شرکت های سرمایه گذاری در بورس
شرکت های سرمایه گذاری در بورس هیچ کالایی را تولید نمی کنند. آنها از طریق خرید سهام شرکت های تولیدی و صنعتی به تولید و سرمایه گذاری این شرکت ها مبادرت می نمایند. هم اکنون در بورس ایران ۱۹ شرکت سرمایه گذاری و ۲۹۸ شرکت تولیدی مشغول به فعالیت هستند.
موضوعات مهم در بورس و فرابورس
در آموزش بورس با دو موضوع مهم بورس و فرابورس روبرو می شویم. وقتی یک سرمایه گذار برای اولین بار وارد بازار سهام می شود، می خواهد بداند فرق بورس و فرابورس چیست؟
بورس محلی برای قیمت گذاری، خرید و فروش کالا و اوراق بهادار است. بورس در واقع شامل دو نوع مختلف است: یکی بورس کالا و دیگری بورس سهام.
بورس کالا مکانی برای معاملات کالاهای فیزیکی چون طلا، نفت، فلزات، محصولات پتروپالایشی، محصولات کشاورزی و … است. اما در بورس اوراق بهادار، سهام یا اوراق قرضه مورد معامله قرار می گیرند. معمولا منظور بیشتر مردم در مورد بورس همان بورس اوراق بهادار یا بورس سهام است. با آموزش بورس می دانیم بازار سرمایه از دو بخش اصلی بازار سهام و بازار بدهی تشکیل شده است.
بازار سهام را عموما مردم به نام بورس می شناسند و محلی برای عرضه سهام شرکت های مختلف است. این سهام بعد از عرضه اولیه، وارد بازار ثانویه می شوند. و در نتیجه معامله گران بورس می توانند این سهام را معامله کنند. اما در بازار بدهی، اوراق قرضه داد و ستد می شوند. در این بازار شرکت های بخش خصوصی، شهرداری ها و دولت برای تامین مالی خود، اقدام به عرضه اوراق قرضه می کنند.
آموزش بورس به ما یادآوری می کند، اوراق قرضه دارای سود مشخصی است و ریسک کمتری نسبت به سهام دارند. در کشور ما چون سابقه بورس سهام خیلی بیشتر از اوراق قرضه است، وقتی سخن از بورس می شود همه مردم در مورد بورس سهام فکر می کنند.
فرابورس از نکات مهم آموزش بورس
در این مقاله آموزش بورس، با کلمه بورس تا اینجا آشنا شدیم. اکنون سوال مهمی که همیشه دوستداران معامله در آموزش بورس می پرسند این است که فرابورس چیست و چه فرقی با بورس دارد؟
در کنار بازار بورس، بازار دیگری به نام فرابورس وجود دارد. بازار فرابورس یا OTC مخفف Over-The-Counter market به معنی خارج از بورس است. فرابورس بازاری شبیه بازار بورس است و در این بازار مانند بورس، اوراق بهادار داد و ستد می شود. اما شرایط پذیرش شرکت ها در فرابورس آسانتر از بورس است.
در تعریف جهانی، شرکت هایی که از شرایط و قوانین لازم برای معامله در بورس برخوردار نیستند، در فرابورس مورد معامله قرار می گیرند و سازمان بورس نظارت کمتری به معاملات دارد. اما با آموزش بورس در ایران می فهمید، فرابورس مثل کشورهای دیگر دنیا نیست و در حد بورس به فعالیت خود ادامه می دهد. شرکت های زیادی عضو فرابورس هستند و سهام آنها مانند بورس معامله می شود.
شاخص سهام از مفاهیم اولیه آموزش بورس
آموزش بورس شامل مباحث مهم زیادی است. شاخص سهام یکی از مهمترین بحث های آموزش بورس است. تعداد زیادی شرکت از صنعت های مختلف در بورس سهام مشغول فعالیت هستند. معامله گران بورس نمی توانند تمام شرکت ها را به طور جداگانه بررسی کنند. بنابراین بایستی یک معیار عمومی (شاخص سهام) برای ورود به بازار وجود داشته باشد.
شاخص، یک معیار آماری برای نشان دادن تغییر حرکت و روند بازار سهام است. با آموزش بورس متوجه می شویم، ارزش عددی شاخص، بار اطلاعاتی چندانی ندارد.
برای توضیح ساده یک مثال می آوریم: اگر بگویند در سال ۱۳۹۱ شاخص کل بورس تهران، عدد ۱۱۳۴۷ است، شاید هیچ داده مهمی از آن بدست نیاوریم. اما اگر ببینیم در طول سال ۱۳۸۲ شاخص سهام ۹۳ درصد رشد کرده است، می توانیم بفهمیم وضعیت بازار بورس در این سال عملکرد خوبی داشته است.
نمای بازار بورس تهران از مهمترین بخش های آموزش بورس
آموزش بورس برای کسانی که عاشق معامله، اهل ریسک و از صبر و حوصله بالایی برخوردار هستند، کاری لذت بخش و پر از هیجان است. وضعیت قیمت های سهام را می توانید در تالار شیشه ای بورس تهران مشاهده کنید. اما با پیشرفت تکنولوژی و امکان معاملات برخط، سایت های اینترنتی نمای بازار را هر روز به نمایش می گذارند.
شما می توانید از طریق سایت شرکت مدیریت فناوری بورس ایران، وضعیت بازار، شاخص کل و تمام سهام ها را مشاهده و بررسی کنید. با گسترش تکنولوژی، آموزش بورس هم آسانتر شده است.
معامله گری از طریق اینترنت
آموزش بورس را با مفاهیم ابتدایی شروع کردیم. اکنون می خواهیم آموزش بورس را با یاد گرفتن معامله گری از طریق اینترنت ادامه دهیم. هر فردی که دوست دارد در بازار سهام معامله کند باید یک کد معاملاتی یا کد بورسی داشته باشد. کد بورسی یا کد معاملاتی را می توانید از طریق یک شرکت کارگزاری تهیه کنید. شرکت های کارگزاری شبیه یک بنگاه عمل می کنند و عامل ارتباط شما با بازار سهام هستند.
در بازار بورس یا سهام معامله گران با کد بورسی شناخته می شوند. بیش از ۱۰۰ شرکت کارگزاری در کشور وجود دارد و شما بایستی بعد از تحقیق و بررسی یک شرکت معتبر را برای معاملات انتخاب کنید. شما بعد از آموزش بورس ، ثبت نام در شرکت کارگزاری و دریافت کد بورسی، می توانید سفارش های خرید و فروش خود را انجام دهید. عمل خرید و فروش می تواند به صورت حضوری با مراجعه به کارگزار، تلفنی (سفارش به کارگزار) و برخط (توسط خود فرد از سیستم کارگزاری) انجام شود.
آموزش بورس با استفاده از دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال
آموزش بورس همراه با دو نوع روش معامله گری بنیادی و تکنیکال است. معامله گران بورس وقتی می خواهند سهامی را جهت خرید تحلیل و بررسی کنند از دو روش استفاده می کنند:
تحلیل بنیادی یا فاندامنتال
تحلیل تکنیکال
سوالی که تمام افراد در طی آموزش بورس در مورد آن می پرسند، این است که کدام روش را برای تحلیل سهام انتخاب کنیم. معامله گران بنیادی رویدادها، اخبار اقتصادی و صنایع، صورت های مالی را مطالعه می کنند. آنها سعی دارند از طریق اخبار و داده های مالی، علت تغییرات قیمت سهام را تشخیص دهند. در نتیجه در تحلیل بنیادی، اخبار اقتصادی و قیمت ها به هم مرتبط هستند و یک رابطه علت و معلولی باهم دارند.
اما در آموزش بورس از طریق تحلیل تکنیکال، فقط قیمت حرف اول را می زند و هیچ فاکتور دیگری بررسی نمی شود. نوع دیگری از روش تحلیلی در آموزش بورس، تحلیل تکنیکال است. تحلیل تکنیکال با استفاده از قیمت ها، نمودارها و الگو ها انجام می گیرد. نمودار ها در واقع بر اساس اعداد و ارقام تولید شده توسط بازار شکل می گیرند و جزء اصلی تحلیل تکنیکال هستند.
آموزش بورس با کدام روش بهتر است؟
آموزش بورس در هر دو روش تکنیکال و بنیادی یک هدف یکسان را دنبال می کند و هر دو برای ارزیابی و تحلیل بورس به کار می روند. استراتژی و روحیه کاری شما مشخص می کند، کدام تحلیل برایتان مفید تر است. البته بعضی از معامله گر ها برای بهره گیری از نتایج بهتر از هر دو روش استفاده می کنند.
بنابراین در آموزش بورس بهتر است نگاهی متعصبانه به یک نوع تحلیل نداشته باشیم و هر دو را در تحلیل سهام مورد مطالعه قرار دهیم.
طراحی استراتژی معاملاتی
مواردی که در بالا اشاره شد در حکم الفبای شروع آموزش بورس هستند. این موارد، دانش و شروط لازم برای ورود به این بازارها هستند اما کافی نیستند. ما به هیج عنوان توصیه نمیکنیم که با یادگیری صرف این موارد که طی دورههای مختلف آموزش بورس از طرق مختلف در اختیارتان قرار میگیرد به بازارهای سرمایه ورود کنید.
پس از یادگیری موارد فوق، شما بایستی بتوانید یک استراتژی معاملاتی یا یک سیستم معاملاتی طراحی کنید. این استراتژی معاملاتی نه تنها باید توانسته باشد در گذشته توانایی خود را در کسب سود اثبات کرده باشد بلکه باید دارای ویژگیهایی باشد که بتوان آن را در بازار واقعی به کار بست.
این استراتژیها میتوانند به صورت دستی طراحی و اجرا شوند. اما به دلایل متعدد، ساخت رباتهای معاملهگر یا اکسپرتادوایزرها (EA) میتوانند یک مسیر بهتری را پیش پای معاملهگران بگذارند. البته شرط موفقیت در استفاده از این رباتها، طراحی درست و علمی استراتژی و پیادهسازی اصولی آن در قالب کدهای برنامهنویسی است. برای این منظور یا نیازمند یادگیری زبانهای برنامهنویسی MQL4 یا MQL5 هستید و یا میتوانید از ابزارهای دیگر برای تولید خودکار این کدها استفاده کنید.
متاسفانه آموزشها در این زمینه طراحی سیستمهای معاملاتی و ساخت اصولی رباتهای معاملهگر در سطح کشور بسیار کم و در سطح بسیار پایینی است.